HV Plast har fått en fot innenfor bioteknologibransjen. -Dette kan være begynnelsen på noe stort, sier daglig leder Tormod Lie Johansen.

Tekst: Henning Log

Avtalen innebærer at HV Plast får oppdraget med å produsere utstyr som IBD-pasienter skal bruke for å utføre en hjemmetest. IBD (Inflammatory Bowel Disease), eller kronisk inflammatorisk tarmsykdom, er navnet på sykdommen NRKs sportsjournalist Carina Olset ble landskjent for da hun kunne fortelle at hun «bæsja i buksa på direkten».

Egen app

Pasienter med denne sykdommen tar jevnlig avføringsprøver som blir analysert og vurdert av legen. Formålet med prøven er å følge med på hvor mye betennelse det er i tarmen.

Nå som det er utviklet en testmetode hvor pasienten utfører en hjemmetest, er det HV Plast som skal produsere deler av utstyret pasienten trenger. Når resultatet av testen er klart, avfotograferes svaret via en app på pasientens telefon, som gir pasient og legeumiddelbar tilgang til resultatet.

Fra HV Plasts side er det først og fremst salgssjef Bjørn Ellingsen som har vært med å utvikle produktet.

Det har vært en lang vei frem. Enkelte kunder kan det gå fra ett til to år å få avtale med. Men nå har vi en langsiktig produksjonsavtale, og det kan bli snakk om store volumer. På verdensbasis er det flere millioner personer som lider av denne sykdommen, sier Ellingsen.

Lokalt samarbeid.

Kravene til hygiene er spesielt strenge for dette produktet. Bedriften har derfor måttet innrede et eget lokale hvor de ulike delene fra produksjonen blir satt sammen.

– Det er blant annet investert i en monteringsmaskin som er utviklet av Tronrud Engineering, sier Lie Johansen, som kan fortelle at dette er første gang i bedriftens historie at man har et produksjonsoppdrag for bioteknologibransjen.

-Det er veldig spennende det som nå skjer. Vi har gjort en avtale som gjelder for syv år, og håper selvsagt at dette oppdraget skal bidra til at vi får flere nye kunder innen samme bransje, sier Lie Johansen.